Mi történt Egerben - 1956. október forradalmi napjaiban?

Szinte már mindent tudunk arról, hogy mi történt  1956. októberében  a szegedi, a budapesti egyetemeken. Sokszor hallottuk, jól ismerjük  miként   születtek az egyetemek forró hangulatú gyűlésein az egyetemi ifjúság követeléseinek:  12 - 14- 16- pontjai.

Sokszor hallottuk hogyan alakult meg az egyetemi ifjúság régi/új ifjúsági szervezete - a MEFESz - Szegeden, a budapesti egyetemeken, de arról, hogy az egri Pedagógiai Főiskolán is létrejött 1956. október 21-22-én a főiskola MEFESz szervezete, legfeljebb csak annyit olvashattunk, hogy sorra alakultak meg a MEFESz szervezetek a többi egyetemen , főiskolán is.  Nos, főváros központú közéletünkben, történelmünkben, a "nagy" politikábsn csak az  a jelentős, ami a fővárosban történt, a vidék? Hát?? Igen, aztán vidéken is, napokkal később követték a pesti eseményeket. Éppen ennek "köztudatnak" sommás ítélkezésnek cáfolata

az egri pedagógiai főiskolán 1956. októberében történtek megismerése! De erről semmi  városi kiadványban nem lehet olvasni, ezekről az eseményeket nem őrzik  közzétett viszaemlékezések, egyéb kiadványok. Mondhatnánk, a város számára nem volt olyan fontos ezekre emlékezni, de hogy a főiskola honlapján, kiadványaiban, a főiekola történetében sem lehet olvasni, enyhén szólva teljesen érthetetlen!?

Vagy nagyon is érthető? Éppen azt példázza - Hic transit mundi? - így múlik el nemcsak dicsőssége, egykor fényes csillogása világot fordító 1956.Forradallom és Szabadságharc jelentősége, értéke, emléke? Lassan tényleg csak évente egyszer ünnepi szónoklatok jelszavas idézése lesz?  Már elfelejtették? Talán nem is értették forradalmunk és szabadságharcunk igazi mély értelmét?  Igazi célját? Örökérvényű üzenetét? 

Nagyon nehéz elfogadnom a könyörtelen sorsot, napról napra  nézem, látom, éreznem Nagy Idők Tanújának, aki mámorosan a angy örömtől ittasultan, kart karba öltve vonult október 23-án  sok ezer boldog társával a pesti utcákon a Bem térre, onnan a  Parlament elé, és néha félve fel fel lesettvajon nem villan-e meg a délutáni nap sugara egy-egy puska csövén az ablakokban. Ment ment egymás után kórusban skandálta ..aki magyar velünk tart... és a többi spontán született jelszavakat. Tanúként éltem át, hogyan születik Forradalom a pesti utcán! Oktatási reformokat, régi/új  ifjúsági szervezet alakítását követelve  indultunk, de mire a Parlament elé értünk már kormány váltást, Nagy Imrét követelő  Forradalommá vált a felvonulás. Nos Népbírósági Ítélettel  az egri pedagógiai főiskola hallgatójaként, mint a MEFESZ " elnökségi tagjaként,  és Eger város  egyik vezetőjeként  végzett forradalmi tevékenységemet "ismerte el" és én most, mint túlélő  a Nagy Idők Tanújaként végig élhettem tehetetlenül nézhetem hogy múlik el és megy feltartózhatatlanul a feledésbe - egykor fényesen ragyogó  Dicső Forradalmunk és Világrengető Szabadságharcunk csillaga. Még élő Civil Polgár '56