Civil Polgár '56

 

„Nem volt provokáció ’56-ban”

( Hozzászólás a fenti címen a Magyar Időkben - megjelent cikkhez )

Előre bocsátom nem vagyok sem jogász, sem történész, sem  politológus. Egyik poitikai pártnak sem vagyok ideológusa, vezetője, sőt még tagja sem. Egyszerű gondolkodó, emlékező és még élő, ( talán mert  Népbíróság csak 3 év börtönre ítélt ) Civil Polgar vagyok, akit  1956-ban az Egri Pedagógiai Főiskola hallgatóját hivatalos küldöttnek választottak az 1956. október 22-re Összehívott Orszgos Ifjúsági Értekezletre a DISz Böszörményi úti székházába.

A tanácskozás fő célja az volt, hogy az országosan széles körben zajló vita körökön, gyűléseken egyre hangosabb volt a bírálat, a kritika az ifjúsági szervezetekben, mert a helyi ifjúsági vezetés nem képviseli az elvárható módon a fiatalokat, nem védte  érdekeit, nem  intézkedett problémáik rendezésében.

Ezeknek problémáknak a jogosságát a DISz akkori vezetése jórészt elismerte,  élére  akart állni  a rendezésnek  biztosítva, hogy a megoldás továbbra is maradjon a DISz keretében. A javaslatok között szerepelt - többek között- hogy  a DISz-en belül,  rétegszervezeteket hozzanak létre a munkaás, a paraszt, az egyetemi ifjúság , részére ílymódon létrhozott ifjúsági szervezetek eredménye sebben képviselhetik az ifjúság érdekeit.

Nem tudom, hogy a nagy tanácskozáson mi történt, mert nem mehettem be,   akkor már nem a Főiskolai DISz szervezetet, hanem a MEFESz-t képviseltem.  Nem egyedül voltam, aki a folyosón sétálgatva várta a tanácskozás híreit.

Az igazán nagy hír a DISz KV munkatársak   irodáiból jött: A Belügyminiszter nem engedélyezi a 23-án 2 órára  tervezett ifjúsági szimpátia tüntetést, mellyel a lengyelországi események melletti szimpátiánkat és együttérzésünket akartuk  kifejezni.  Megtudtuk a felvonulás részletes programját.

Eszerinta felvonulásra az értekezletre érkezett küldöttekkel együtt a vezetés  is készült. A terv úgy szólt, hogy a  DISz központból zárt sorokban, fegyelmezetten menjünk, ne engedjünk  magunk közé   rendzavarók! Menetközben csatlakozni fogunk az egyetemistákhoz, akik a Műegye temről indulnak  és együtt vonulunk.  Közben újabb változást jelentettek, a korábban engedélyezett ifjúsági felvomnu lást mégsem engedélyezi   Piros László Belügyminiszter.

A várakozás alatt a folytonos változtatások  miatt egyre feszültebb lett a hangu-lat.  Már nemcsak türelmetlenebbek lettünk, hanem bosszúsak, dühösek is. Minek csinálják ezt az engedem, nem engedem cirkuszt? Minek ez a játék, az idegeinkel? Amugy is tele voltunk szorongással.  Mi lesz, ha ezek után mégis el merünk indulni? Vajon nem fog-e  fegyverek csöve meredni  ránk?? Ezt a megengedem – nem engedem, újra engedem – majd visszavonom!! Ezt az  oda – vissza játékot az idegekkel csak fokozta nevezhetjük-e ezt provokációnak? Köznapi kifejezéssel:  cukkolásnak??

Talán több is lehetett benne? Az engedem – vissza vonom huza-vona alatt  sokunkban felmerült  a félelem: hátha az volt az időhúzás célja, hogy felkészüljenek  a sortüzzel fogadtatásunkra?? Ez a szorongás elkísért egészen a Parlamentig, ahányszor egy –egy emelet ablak kinyilt, a lyukas zászlót tettékki együtt érzésük jeleként, bennem felmerült, nincs-e mögötte fegyver? 

Talán éppen  erre a szorongásra számítottak, hátha sokan visszariadnak?  Azt hiszem bizonyítottan mondhatom talán mégis volt   provokáció ’56-ban Budapes ten??

Provokáltak minket is, provokálták a rádiót hallgatókat is, hogy növeljék a várakozás izgalmát, a fokozzák a félelmat, de éppen ezzel erősödött bennünk a  CSAKAZÉRT IS MEGYÜNK!! Elmondhatom a bátorság, az elszántság sikeres próbája is volt résztvenni 1956. október 23-án a pesti utcákon. A huza-vona ugyan „csak” arról szólt:  Adják-e meg az engedélyt,  vagy TILTSÁK be a felvonulást. Minden bizonnyal nagyon nagy volt a félelem a felvonulást engedélyezőkben – és hozzátehetjük – joggal.

Tisztelt Kedves és Szeretett – még élő - ’56-os Társaim, akik velem együtt vonultatok önfeledt mámorban október 23-án a pesti utcákon bizonyítottan elmondhatjuk igazán csak mi érthetjük meg, csak mi érezhetjük a maga teljességében és leírhatatlan boldogsággal  érezhetjük minden porcikánkbban azt a hatalmas, azt az igazi szabadságot, amely felszabadította lelkünket, testünket , szellemünket érzéseinket,  évtizedes béklyóitól! Mi érezhettük azt a határtalan örömet, hogy elfojtott fájdalmainkat, a szabadságot jelentő követeléseinket  először hangos kiáltással  kimond hattuk!

Elmondhatjuk, hogy  igazán a maga valóságában mi élhettük meg,  mi vehettünk részt kétszázezrednyien, akik  a Bem tértől – a Parlamentig, vonullva miként változott az oktatási rendszer emberibbé tételét  12, vagy 16, vagy több pontban foglalt   követeléséből a Parlament előtt már az akkori rendszer elviselhetőbbé tételét követelő akarat!

Amikor a Parlament ablakában megjelenő Nagy Imrétől, akit abban a történelmi pillanatnban, mint követelésünk valóra váltóját láttuk, akit amikor Kedves Elvtársaknak szólított bennenket kétszeázezred magunkkal egyszerre egy emberként  fújolni  mertünk és   elértük, hogy  az elvtársak megszólítást követelésünkre Barátaimra váltotta!  Ebben a csodálatgos történelmi pillanatban: Megszületett az 1956-os Forradalommelynek tanúi és résztvevői lehettünk. 

   

                                                                                                Civil Polgár ’56